OM MAT RUNT SILJAN

Mat runt Siljan är en ideel organisation som vill verka för att få konsumenter att handla, efterfråga och äta mer lokal producerad mat.

Vårt vackra kulturlandskap är helt beroende av att det finns bönder kvar i bygden som har djur på sina gårdar, och artrikedomen i äng och hage behöver den betande mulen för att finnas  kvar. För oss som bor här försämras livskvalitén när markerna växer igen. En levande landsbygd i Siljansbygden främjar bland annat sysselsättning, turism, framtidstro, skönhet och djuretik. Vi vill också motverka att mat transporteras långa sträckor, vilket bidrar till växthuseffekten och andra miljöproblem. Den lokala maten har stora mervärden – lokal mat är prisvärd!

Vi vill lyfta fram de lokala matproducenterna och uppmuntra folk att handla, fråga efter och äta mer närproducerad mat så därför anordnar vi alltid ”Första hela helgen” i september evenemanget Mat runt Siljan. Denna helg har många gårdar runt Siljan öppet hus och lokalmatsmarknader, ett antal hotell och restauranger har menyer med  extra mycket lokal mat. På gårdarna kan du uppleva hur den lokala maten produceras, provsmaka och handla av den. Dessutom kan du träffa lantdjur och vara med om roliga aktiviteter som tipspromenader, traktoråkning, barnridning, fältvandring och mycket mer.


Mat runt Siljan samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan – SV Dalarna!